Heartworking Foundation | Våra eldsjälar
15432
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15432,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Våra eldsjälar

 

 

 

Om Hope For Kinshasa

Hope är en icke vinstdrivande organisation vars syfte är att hjälpa och ge stöd till utsatta barn och ungdomar i Demokratiska republiken Kongo (Kinshasa). Organisationen är verksamma i byn Malueka som ligger ca 45 min utanför Kinshasa.

 

 

Målet är att skapa förtroende så att barn och ungdomar kan drömma och känna hopp inför en bättre framtid. Att ge dem möjlighet till grundläggande utbildning och yrkesutbildning som ska leda till arbete och ungt entreprenörskap. Vi vill tillsammans med stiftelsen uppmuntra dem att aktivt delta i tillväxten och utvecklingen av deras samhälle, och möjliggöra utbytet av idéer och erfarenheter mellan dem och barn och ungdomar i Sverige. Genom detta kan vi skapa förändring och minska fördomar.

 

 

Hope for Kinshasa har tillsammans med sina eldsjälar startat och byggt en förskola, en grundskola och en yrkesskola dit barn och ungdomar kan komma för att få en grundläggande utbildning och lära sig olika yrken.
Efter skoltid fungerar skolan som en fritidsgård dit barn och ungdomar kan komma och umgås med varandra och utöva olika aktiviteter. Det finns ett fotbollslag, ett boxningsteam och ett jiu jitsu team.

 

 

 

 

Möt Tresor Singbo, grundare av Hope for Kinshasa.

 

 

Som uppvuxen i Kinshasa blev han likväl de andra utsatta invånarna påverkad av de levnadsförhållanden som råder i byn. Han flyttade till Sverige på grund av mordhot och förföljelser under Mobutus regering som störtades 1997. Situationen blev så allvarlig att hans far blev skjuten och hans familj var tvungna att fly. De sökte skydd i Sverige, där han numera bor. I Sverige fick han möjlighet till utbildning där han studerade mänskliga rättigheter på Teologiska Högskolan i Bromma. På helgerna arbetar han på Helix Rättspsykiatri i Huddinge.
Att komma till Sverige öppnade hans ögon och fick honom att reflektera över skillnaderna mellan Afrika och Västvärlden.

 

 

 

Våra projekt

I många av de afrikanska länderna är det kvinnor och flickor som bär ansvaret för att hämta rent vatten till familjen. Flickor börjar ofta bära vatten redan i unga år, och det är en syssla som följer med dem genom hela livet. Att bära tunga hinkar med vatten tar väldigt mycket tid och energi, vilket leder till att unga flickor tvingas sluta skolan eftersom de inte hinner studera, och kvinnorna har inte tid med ett arbete eller hjälpa till med jordbruket, vilket resulterar i mindre egenmakt och inflytande.

 

 

Eftersom flickor och kvinnor är extra utsatta för konsekvenserna av brist på rent vatten, toaletter och hygien tvingas de uträtta sina behov utomhus, ofta på undanskymda plaster i skydd av mörker. Många attackeras och trakasseras vilket utgör en direkt fara för dem.
För att förebygga att barnen ska slippa gå flera kilometer varje dag för att hämta rent vatten har det byggts vattenbrunnar i anslutning till skolan.

 

 

Sexuellt överförbara sjukdomar och tonårsgraviditeter är ett omfattande problem i dessa områden. Då tillgången till sjukvård är bristfällig har en vårdcentral och en ungdomsmottagning startats. Där har invånarna tillgång till vård och möjlighet att upplysas om hygien och förebyggande av smittsamma sjukdomar.

 

 

 

 

 

Together As One

Together As One är en humanitär organisation baserad i East Bay-området, Ghana. Tillsammans strävar vi och stiftelsen efter att skapa en trygg plats för barn att växa upp på. Vi vill ge barn och unga möjlighet till utbildning genom skolgång, lärlingsprogram och praktikarbete. Genom att stödja och effektivisera en lokalproducerad verksamhet som exempelvis jordbruk, ger vi människor långsiktigt arbete för att familjer ska få bättre levnadsvillkor.

 

 

Våren 2008 reste Susanna Benckert till Ghana som volontär. Hon beskriver resan som en stark upplevelse som gjorde att hon sedan reste tillbaka år 2010. Denna gång med ett mål att göra en förändring, som också blev startskottet på ett livslångt åtagande. Efter mycket arbete i Sverige med att samla in pengar byggde hon upp barnhemmet ”Shalom Orphanage” i en liten by långt ute på Ghanas landsbygd.

 

 

Tereses Engborgs engagemang började våren 2013, när hon reste som volontär till Susannas barnhem. Likaså Terese berördes över levnadsförhållanden i byn och motiverades av Susannas vilja att göra skillnad. När hon sedan var tillbaka i Sverige bestämde hon sig för att ta klivet och följa sin dröm. Terese har sedan sin första tid på Shalom arbetat tätt tillsammans med Susanna i arbetet med barnhemmet. Detta driv och medkänsla resulterade i att de tillsammans startade den ideella organisationen ”Together As One”.

 

 

 

Våra mål

Vi vill ge barn och unga möjlighet till utbildning genom skolgång, lärlingsprogram och praktikarbete. Genom att stödja och effektivisera en lokalproducerad verksamhet som exempelvis jordbruk, ger vi människor långsiktigt arbete för att familjer ska få bättre levnadsvillkor.
Några av de projekt Susanna och Terese brinner för är att bygga en hälsofrämjande verksamhet i syfte att motverka sanitetsproblem och minimera hälsoorsaker, som görs genom att förbättra tillgång till sjukvård och medicin. Kolera är en av de växande sjukdomarna i byn, men som går att förebygga genom att bygga toaletter och urinoarer som vidare håller sjukdomen på ett tryggt avstånd.

Tillgång till rent vatten är en sådan självklarhet i Sverige att vi lätt glömmer bort hur nödvändigt det är för vår överlevnad och hälsa.
På Ghanas landsbygd saknar var tredje person tillgång till rent vatten. Barn är extra känsliga för sjukdomarna som det smutsiga vattnet för med sig, dessa bakterier och sjukdomar leder i många fall till döden. Därför har organisationen borrat i marken efter grundvatten för att alla invånare ska ha tillgång till rent vatten.

Gideon Nuwulugu är 8 år och går i klass KG2. Från en blyg liten kille har han blommat ut till en framåt och nyfiken grabb som är duktig i skolan och älskar att skriva. Gideon bor hos sin farmor och går i Royal Best Hope School.

 

Genom barnhemmet har Terese och Susanna givit 41 barn trygghet och kärlek. Över 200 barn och ungdomar har fått chans till en utbildning.
”Att ingen kan göra allt men att alla kan göra något, är en grundtanke som genomsyrar vårt engagemang så väl som vårt arbete. Vi tror på förändring som leder till förbättring, någonting som vi genom att verka tillsammans kan uppnå och det inom räckhåll!” – Susanna & Terese